perjantai 22. helmikuuta 2013

Kuonot kohti pohjoista

Kauan odoteltu hiihtoloma alkoi viimein ja huomenna käännämme kuonomme pohjoiseen päin. Lähdemme koko perheellä vajaan viikon hiihtoloma reissulle lappiin. Gloria lähtee tottakai mukaan ja onkin varmaan ihmeissään pakkaamis hälinästä. Gloriakin sai oman pienen punaisen kassinsa matkatavaroihin. Siellä oli kaikista tärkeimmät Glorian tavarat kuten pussillinen lampaankorvia sekä tietysti porkkanapoika jota ilman ei matkalle lähtö tulisi kuuloonkaan...;) Tietysti pussukka sisälsi myös paljon muita tuikitärkeitä tavaroita, mutta niitä en ala tässä luettelemaan. En tiedä pystynkö postailemaan sieltä joten luultavimmin saatte viikon päästä hurjan kuvapläjäyksen reissusta.

Pieni päivitys meidän koulutuksista. Eli ollaan treenattu ahkerasti jääviä. Eli Gloria on kulkenut edessä ja siitä olen vuorotellen pysäytellyt seisomaan tai maahan. Aika hyvin neiti tunnistaa käskyt, vaikka käytänkin maahan menossa käsimerkkiä joka helpottaa huomattavasti asiaa. Perusasenota ollaan myös tehty jonkin verran ja se sujuu mukiin menevästi. Otan myös pohjoiseen mukaan herkkuja ja aijon treenata sielläkin ettei asiat vallan unohdu loman aikana. Se möllikin alkaa lähestyä jo uhkaavasti joten sietääkin treenata paljon. Liikkeestä maahan ja paikallamakuu on varmaan meidän kaikista riskialttiimmat liikkeet... Okei, ehkä ohjaajan riskialttiimmat liikkeet. Mun hermot ei vaan mitenkään tule kestämään paikallamakuuta joten olen jopa miettinyt sen väliin jättämistä etten pilaa koiran suoritusta omalla jännitykselläni. Heh, mun kisahermot ei tosiaankaan ole sieltä parhaasta päästä. Reeniä vaan lisää niin ehkä mä jossain vaiheessa tulen tottumaan kisailuun ja joskus vuoden/parin päästä nauran silmät päästäni kun luen tätä tekstiä. Jep, mutta päivitydtä tulossa silloin viikon päästä ja myös extra paljon kuvia. Viettäkäähä ihana viikko lomalla te joilla loma on tällä viikolla!;)

Gloria toivottaa hauskaa hiihtolomaa kaikille!

tiistai 19. helmikuuta 2013

Westien turkinhoito!


Juuri trimmattuna, pää pallerona!<3

Tällaisen ajattelin teille nyt kirjoittaa, jos jotakuta kiinnostaa miten westien turkkia hoidetaan ja kuinka paljon se teettää töitä.

Westien turkki on siis kaksinkertainen. Päällä on karkea ja suora peitinkarva ja alla pehmeää pohjavillaa. Turkin laatu saattaa kuitenkin vaihdella eri yksilöillä. Trimmauksella pystytään hyvin paljon vaikuttamaan westien turkiin, mutta karvanlaatu on peritty joten esim. perimältä pehmeää turkkia ei pystytä trimmaamalla muuttamaan. Toisilla westieillä saattaa karvan karkeaksi muuttuminen ottaa aikansa ja silloin täytyy jatkaa vain ahkerasti turkin nyppimistä eikä antaa periksi saksien houkutukselle. Ennen westien hankintaa tulee miettiä tarkaan löytyykö lähistöltä asiansa osaava trimmaaja sekä onko mahdollisuus maksaa trimmauksesta joka kerta n.50-60e. Itsekin trimmaamisen voi opetella, mutta tällöin kannattaa ottaa selvää lähistöllä järjestettävistä trimmauskursseista tai trimmaajasta joka voi neuvoa alkuun. Nyppiminen ei näet heti käykään niin helposti.

Näyttelyssä 2012
Edellisestä trimmista n. 3kk
Westie tulisi nyppiä säännöllisesti n.2-3kk välein. Turkin kasvussa saattaa kuitenkin olla suuriakin eroja joillakin saattaa karva kasvaa huisin nopsaan, kun taas joillakin saa mennä monta kuukautta ennen kuin turkki tarvitsee nyppiä uudelleen.  Trimmauksessa poistetaan nyppimällä pisin karkea karvakerros ja oikea-aikaisesti suoritetusta trimmauksesta jää jäljelle eri kasvuvaiheissa olevaa karkeaa peitinkarvaa. Nyppiminen ei satu koiraan, jos koira on trimmiin tullessa takuton. Kun turkki trimmataan säännöllisesti saa itselleen kauniin ja rodunomaiselta näyttävän wesselin jonka iho hengittää ja voi hyvin!

Usein kysytään miksi westien karva tulee nyppiä, jos westien tulee kotikoiraksi eikä sen kanssa käydä näyttelyissä. Vastaus on se että koneella ajeltaessa turkki kyllä lyhenee, mutta iho ei pääse kunnolla hengittämään. Myös karvalle tyypillinen karkeus katoaa ajelun myötä ja turkki ei enää hylji likaa ja vettä. Se myös takkuuntuu helpommin ja on tällöin haastavampi hoitoinen. Pehmeä karva ei ole ryhdikäs ja westie kadottaa suuren osan terrierin ilmeestään. Jo muutaman ajelu/leikkuu kerran jälkeen saattaa turkkia olla hyvin vaikea ellei mahdoton pelastaa. Hyvin usein alkavat omistajat jo muutaman ajelu kerran jälkeen katua vakavasti päätöstään, sillä vaikka trimmaus on helpompaa ajelemalla, tulee tilalle hyvin paljon lisääntynyt pesemisen ja kampaamisen tarve kun pehmeä ja valkoinen karva suorastaan imee lian itseensä.

Westien trimmaus suoritetaan pöydällä joten pentu tulee jo nuorena totuttaa käsittelyyn ja pöydällä seisomiseen. Trimmaaja kannattaa etsiä jo ennen pennun kotiin saapumista, jotta on varmaa että läheltä löytyy luotettava ja taitava trimmaaja, joka varmasti osaa asiansa. Totuttelu hetket kannattaa pitää lyhyinä ja kehua koiraa paljon hyvästä käytöksestä. Pennulle ei kuitenkaan tule antaa periksi kippuroinneille vaan jatkaa kärsivällisesti totuttelua näin saa itselleen trimmissä hyvin käyttäytyvän terrierin, joka ei tarvitse kuonokoppaa nyppimisen ajaksi...

Glorialla oli meille tullessaan leikattu karva, joka oli luultavasti ajeltu kerran tai pari. Turkki oli pehmennyt ja oli hyvin vähällä että se saatiin pelastettua. Olen siis itse nähnyt miten paljon vaikeampi tällaista turkkia on hoitaa. Kesällä Gloria täytyi pestä melkein kahden viikon välein ja lika oikein imeytyi turkkiin. Gloria ei näyttänyt ollenkaan westieltä vaan pikemmin joltain pitkäkarvaiselta seurakoiralta. Turkkia täytyi myös takkuuntumisen takia olla koko ajan kampaamassa ja suorimassa että se pysyi takuttomana.  Osaavan trimmaajan avulla turkki saatiin pelastettua ja nykyään kampaan sen  n.2vk välein ja pesen muutamia kertoja vuodessa sekä ennen näyttelyitä. Turkki pysyy nättinä ja Gloria näyttää ryhdikkäältä westieltä!;)

Tullessaan 2011
Muutaman kerran oikeaoppisesti trimmattu.






















Tullessaan 2011
Oikein trimmattuna


perjantai 15. helmikuuta 2013

Haastavaa...

Meidät oli haastettu jo kaksi kertaa ja tässä tulee Annikalta tullut haaste. Itse en yleensä näitä haasteita jaksa toteuttaa, mutta tälläkertaa tein poikkeuksen. ;)

Haasteen säännöt:
*Kerro 11 faktaa itsestäsi
*Vastaa haastajan 11 kysymykseen
*Keksi 11 uutta kysymystä
*Haasta 11 uutta bloggaajaa, joilla on alle 200 lukiaa
* Kerro bloggaajille että olet haastanut heidät.


Faktat:
1. Menetän hermoni Glorian kanssa aika usein ja kadun sitä sitten aina myöhemmin...
2. Olen ihan kauhea jännittäjä miltei kaikissa uusissa asioissa.
3. Koirat ovat yksi tärkeimmistä asioista     elämääni.
4. Haluaisin toisen wesselin, mutta nyt ei ole oikea aika toiselle koiralle.
5. Olen hyvin järjestelmällinen ja vihkoni ovat aina täynnä koulutussuunnitelmia, muistiinpanoja tms.
6. Haluaisin treenata Glorian kanssa paljon aktiivisemmin ja kehittyä nopeammin.
7. Yritän suojella luontoa ja luonto on muutenkin minulle hyvin tärkeä.
8. Aloittelen vegetaarista ruokavaliota ja kotona en syö enää lihaa. Koulussa aloitan lihattoman vasta kun lähden toiseen kouluun ensi syksynä.
9. Olen aika hyvä koulussa ja panostan siihen paljon!;)
10. Olen onnellinen että lukioita on tullut noin paljon lisää, kiitos kaikille.:)
11. Rakastan käsitöitä!


1. Millä sanoilla kuvailisit koiraasi ?
Omapäinen pieni piippailia, joka haluaa saada tahtonsa läpi. Todella oppivainen, ihana, kultainen, rakas, aktiivinen jne.

2. Mitkä ovat tavoitteesi koirasi kanssa ?
Harrastuksissa tavoitteena on varmaankin TK2 ja mikä ettei siitä eteenpäinkin. Tiedän että useimmissa liikkeissä tulee olemaan paljon ongelmia, mutta haasteet ovat tervetulleita.;)
Kotielämässä tavoitteena on viettää paljon aikaa Glorian kanssa, tehdä kaikkea ihanaa mistä koirakin nauttii mm. opetella temppuja, käydä pitkillä lenkeillä tms.

3. Oletko koskaan kokeillut/syöttänyt koirallesi barffia ?
Kyllä, Gloria on tälläkin hetkellä Barfilla.

4. Mitä mieltä olet barffaamisesta ?
Varmaan monesti tullut esille täällä. Minusta barf on luonnollisempi tapa ruokkia koiraa kuin nappula muonitus, ja usein koira pystyy myös hyödyntämään barffilla ollessaan suuren osan ravinnosta hyötykäyttöön. Kuitenkin barffaamis sanalla on jo niin monia merkityksiä. Barffiksi kutsutaan tätä hyvin korkea luista barffausta jossa yli 70% ravinnosta saattaa olla luuta tai joillekkin se merkitsee sitä että pääpaino on lihassa sekä lukemattomia muita selityksiä siitä väliltä. Glorain ruokavaliossa pääpaino on lihassa, sitten tulevat luut ja hyvin harvoin Gloria saa vähän kasvissosetta ruokansa seassa. Itse en suosi tuota korkea luista barffia, mutta niin kukin tavallaan.
5. Haluaisitko tulevaisuudessa työskennellä ammatiksesi eläinten kanssa?
En luultavasti. Pitkään minulla oli haaveena eläinlääkärin ammatti, mutta luulen että kissa allergiani vuoksi en pysty tähän ammattiin suuntautumaan. Lisäksi se vaatisi paljon lukemista lukiossa ja aineita joista en pidä...;) Muut eläinammatit eivät hirveästi kiinnosta, mutta mistä sitä tietää mistä itsensä joskus tulevaisuudessa löytää...
6. Oletko ollut koirasi kanssa koskaan minkäänlaisilla kursseilla ( esim. agility tai toko) ? Jos olette niin millaisella ?
Juu tokossa ollaan käyty kaksi kurssia Arkitoko ja ArkiToko2. Agissa kävimme alkeissa, mutta patellaluksaation takia jouduimme agilityn jättämään kesällä 2012.

7. Mitä mieltä olet seropien pennuttamisesta?
Itselle tämä on ollut aina vaikea kysymys. Periaatteessa minulla ei ole mitään pennutusta vastaan, mutta maailmassa on aivan liikaa kodittomia seropeja joiden taustoista ei tiedetä mitään. On totta että seropeilla on laajempi geenipohja, mutta yleensä seropien vanhempia ei ole tutkittu niin "kauas" kuin rotupeilla on. Tällöin jotkut sairaudet tms. saattavat tulla aivan yllätyksenä jostain perimästä. Jos vanhemmat on hyvin tutkitettu, ne ovat terveitä, on tietyt perustelut sille miksi pentue halutaan teettää jne. hyväksyn pennutuksen, mutta tällainen meidän sesse on niin söpö ja siitä tulisi hyvä äiti perustelut eivä ole kovin kattavia... Riippuen siis tilanteesta hyväksyn kyllä.

8. Millainen on unelmiesi koira ?
Gloria on juuri sellainen kuin toivoin. Ei missään nimessä helppo,mutta monipuolinen, reipas, aina valmis kaikkeen, oppii suhteellisen nopsaan jne. Sellaista liikunta reippautta saisi ainoastaan olle enemmän esim. olisi kiva käydä juoksemassa koiran kanssa, mutta siitä tulee pikemmin sellaista että vedän Gloriaa perässä ja raasu hinautuu monen metrin päässä hyvin haluttomana...;)

9.  Miten kuvailisit itseäsi kouluttajana ?
Olen todella innostunut kouluttaja, joten se kostautuu silloin tällöin Glorian kanssa eli etenen aivan liian nopeasti. Koulutustilanteessa olen kärsivällinen, mutta tilanteissa joihin en ole valmistautunut menetän nopeasti hermoni. Olen myös erittäin suunnitelmallinen esim. tällä hetkellä kirjoitan koulutuspäiväkirjaa ja minulla on Glorian koulutusvihko täynnä erinäisiä etenemissuunnitelmia...


10. Mitä temppuja koirasi osaa ?
Niitä on todella paljon enkä viitsi pitkästyttää teitä luettelemalla kaikkia, mutta barvureita on varmaankin kuole, sukat pois, laatikko kiinni, peruuta, tanssii tms.


11. Millaisia blogeja tykkäät lukea ?
Hyvin paljon koulutukseen pohjautuvia koirablogeja! Juurikin sellaisia joissa treenataan jotain lajia tavoitteellisesti.:) 

lauantai 9. helmikuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Pitkästä aikaa ajattelin kirjoittaa ihan kunnollisen jutun meidän ruokinnasta. Eli edelleen olemme raakaruokinnalla ja sillä tulemme mitä luultavimmin pysymään tulevaisuudessakin, varsinkin jos tämä hiiva alkaa nyt savustautua ulos koirasta!;) Eli Gloria syö lihaa, luita yms. soosseleita. Kasviksia ei saa tällä hetkellä ollenkaan-----> En tahdo riskeerata vihannesten kanssa, jos hiiva ottaakin ravintoa sieltä.




Gloria on nyt hiivaillut sen vajaat 2v mitä se meillä on viettänyt. Eli lähes koko ajan. Kuulostaa paljolta eikö? Tuosta on ollut kyllä todella paljon riesaa ja koiralla ollut todellakin inhottava olo lähes koko ajan. Olemme käyneet läpi jo monet konstit, mutta mikään ei ole tuonut pitkäaikaista helpotusta. Eläinlääkärin lääkkeet tuli kokeiltua moneen otteeseen. Myös eliminaatiodietti tuli testattua jne. Nyt kuitenkin koirahieroja jolle olin tilaamassa aikaa kertoi muutaman vihjeen sekä vinkkasi luettavaksi artikkelin jota aloin miettimään hieman syvällisemmin. Artikkelin avulla tajusin että eihän se hiiva iholla muhi, sehän muhii suolistossa. Ja jos hiiva muhii suolistossa ja pulpahtelee sitä kautta iholle, korviin, tassuihin, takapuoleen yms. niin eihän siinä tilanteessa auta niiden ulkoisten ongelmien hoitaminen, kun se ongelman "ydin" jätetään hoitamatta. *valaistuminen* En ala nyt tässä erikoisemmin selittämään asiaa, mutta jos jotakuta kiinnostaa niin kannattaa käydä lukemassa tämä artikkeli. Artikkelinhan on kirjoittanut kuivamuonafirman ihminen ja siinä suositellaan tämän kys. firman nappuloita ja lisäravinteita, mutta siinä oli minusta erittäin paljon hyödyllistä asiaa hiivasta, kannattaa lukaista läpi!

Nyt siis kun olin ymmärtänyt perustan, aloin tekemään asialle jotain. Eli ostimme Glorialle muutamia lisäravinteita jotka auttavat ihon kunnossapysymistä sekä puhdistaa suolistoa "myrkyistä" ja tottakai tasapainottavat suoliston. Ensiksi ihon terveyden kannalta tärkeät omega3, omega6 ja E-vitamiini tulevat fullolifen skin and coat öljystä. Lisäksi ihoon liittyvä toinen tuote on biotiini forte tabletit. Elimistön jatkuvaan stressitilanteeseen C-vitamiinia (jatkuva raaputtelu ja hiivailu stressaavat elimistöä) . Sekä suoliston hyvinvointiin ja puhdistukseen inupektforte, joka puhdistaa suolistoa sekä tasapainottaa sitä maitohappobakteereilla. Näiden kaikkien lisäksi vielä toinen maitohappobakteeri, joka myös tasapainottaa suolistoa ja vahvistaa elimistön omaa bakteerikantaa. Nyt kuulostaa tietysti siltä että koira ei muuta syökkään kun lisäravinteita...;) Nämä ovat kuitenkin osa vain väliaikaisia, mutta nyt kun elimistö sitä vaatii niin niitä syötetään siihen asti kun parantuminen alkaa toivotulla tavalla. (Jos alkaa...)

Ruokavaliota tullaan myös uudistamaan eli jätämme yleisimmät lihat pois ja tilalle tulevat hieman harvinaisemmat erikoisuudet eli ankka, lammas, peura, hirvi, poro jne. Toivotaan että massu kestää hieman vahvempia lihoja, tuoreessa muistissa vielä miten kävi hevosen kanssa. Itsellä on kyllä tällä kertaa hyvin vahva usko dietin onnistumiseen, toivottavasti en joudu pettymään. Nyt muutamien lähipäivien aikana olen kuitenkin havainnut pientä edistymistä. Gloria ei minusta näytä nuolevan itseään niin paljon, (voi kyllä johtua myös ulkoisesta lääkinnästä) ja tassut näyttävät vaalentuneen. Ei, ei se näin äkkiä voi autaa mutta vahva toivo tulevasta antaa puhtia päiviin!;) Tänään toteutin myös operaatio ruokapurkit eli kokosin ensi viikolle valmiit, punnitut annokset ruokaa. Päälle kirjoitin mitä pitää lisätä, sillä itse en ehdi koiraa aamuisin ruokkia...

maanantai 4. helmikuuta 2013

Kohti ensimmäistä möllitokoa!

Ilmoittauduttiin muutama päivä sitten elämämme ensimmäiseen möllitokoon, joka järjestetään huhtikuussa lähikaupungissa. Ihan mahtavaa päästä kokeilemaan miten koira toimii "koetilanteessa". Nyt edeltävinä kuukausina treenataankin ahkeraan liikkeitä ja viimeinen viikko ennen koetta pidetään mukavan mittainen tauko. Niitä liike ongelmia onkin ihan kiitettävästi, mutta onneksi möllit ovat vain tuommoinen leikkimielinen, vähän raskaammanlainen treeni. Jospa sinne kokeisiinkin sitten kesällä päästäisiin. Tavoitteet on ainakin korkealla ja en voi lakata unelmoimasta siitä TK1. Se olis jotain niin mahtavaa että... :)

Viikonloppuna käytiin hiihtelemässä. Ja sunnuntaina käytiin iltapäivällä treenimässä tokoa Annikan ja Nellin kanssa. Nyt olen alkanut itse päästä eroon siitä koiran kyttäämisestä seuruun aikana, hyvä minä!;) Mutta seuruu on väljää edelleen. Kontakti on jo seuruun aikana priimaa, Gloria tuijottaa ihan haukkana silmiin, mutta se väljyys pitäisi saada pois. Onko teillä lukioilla vinkkiä siihen? Otettiin myös muutamat luoksepäästävyydet, jotka meni ihan ok.













Gloria oli niin jäässä etten vaatinut makaamista...