perjantai 27. joulukuuta 2013

Toko on tosikkojen hommaa...


Monet perustelevat harrastusten valinnan ja tokon lopettamisen sillä että toko on yksinkertaisesti liian vaikeaa, tylsää, ikävää tai ihmiset ottavat sen liian tosissaan. Nämä kommentit olen nähnyt enemmän, kuin kerran monissa blogeissa: "Me emme harrasta tokoa, koska se on niin tosikkoa",  "Emme harrasta tokoa, koska kaikki tokon harrastajat ottavat sen niin tosissaan", "Koirani ei pidä tokosta, koska se on niin tosikkomaista eikä yhtään hauskaa" ja "Luulen, että koirani kyllästyisi tokoon pitkällä tähtäimellä, koska siinä toistetaan aina samoja liikkeitä." Päätin alkaa omalta osaltani kumoamaan väitteitä ja kertomaan omista kokemuksistani tokon suhteen.


Niinkuin moni on varmaan huomannut omistan terrierin. Ja niinkuin moni on varmaan huomannut omistan tokoilevan terrierin. Monen mielestä koiran rodusta ja ominaisuuksista riippuu pitkälti millaisen tokokoiran siitä saa vai saako ollenkaan. Minusta kuitenkin jokaisesta koirasta saa kelvon tokokoiran jos sen eteen jaksaa nähdä vaivaa ja jos eväsreppuun pakkaa huumoria, hyviä herkkuja, pitkän pinnan, lelun sekä iloista mieltä. Kaikista koirista ei tule vietikkäitä paimenia, jotka tekevät liikkeet sähäkästi ja kunnon draivilla mutta tarvitseeko tullakkaan? Itse arvostan harvinaisempien rotujen kanssa kisaavia sillä he ovat löytäneet työkalut ja tavat työskennellä oman koiransa kanssa . Jos yhteistyö pelaa hyvin, molemmat nauttivat ja liikkeet   tehdään vielä teknisesti oikein niin minusta se on täyden kympin suoritus, ei siihen mitään bc:n viettiä tarvita, että liikkeet saadaan tehtyä hyvin.

Noutokin toimii...










Tyypillisin peruste sille ettei tokoa harrastetta tai  ettei sitä ainakaan missään tapauksessa eikä missään mielessä harrasteta tavoitteellisesti on se, että toko on kuulemma tosikkoa touhua. Se on monen mielestä fakta. Toko sopii pilkunviilaajille, tosikoille, tarkoille koiraharrastajille jotka omistavat vähintäänkin bc:n tai jos ei nyt ihan bc:tä niin ainakin paimenen. Minusta on ikävää, että toko on saanut tällaisen maineen koiraharrastajien keskuudessa. Omat kokemukseni tokosta ovat näet aivan päinvastaiset. Vaikka tokoilevat ihmiset näyttävät tekevän hommia suu viivana ja käskyt ovat napakat eikä kanssa kilpailijoille hymyillä tai puhuta se ei tarkoita, että toko on tosikkoa tai harrastajat ilkeitä. Omien kokemusten mukaan moni vain keskittyy tällä tavalla täysin omaan koiraansa eivätkä anna ulkopuolisten tekijöiden häiritä itseään. He antavat kilpailuissa ja treeneissä  itsensä täysin koiralleen, jolloin koira antaa itsensä täysin ohjaajalleen. Se on tapa. Itse en puhu treeneissä kenenkään kanssa, ennen kuin olen antanut Glorialle lopetus singnaalin ja se on tietoinen siitä, että enää ei tarvitse pingottaa. Treenin aikana en puhu muille, en katsele muualle, saatan olla myös napakan näköinen ja tietyssä mielessä passiivinen. Kun treeni loppuu riemu repeää ja silloin riehutaan hetki, kunnes tulee lopetus singnaali ja silloin voidaan Glorian kanssa molemmat keskittyä muuhun. Kisoissa toki myös jännitys tekee oman osansa tunnelmaan mutta omissa ekoissa kokeissa kaikki olivat meille ystävällisiä ja mukavia!
 
 Gloria on ollut  itselleni varmaan täydellisin koira ikinä tokoon. Se ei ole ollenkaan helppo, eikä tee mitään ilmaiseksi mutta se nauttii tokosta joka solullaan. Meidät on otettu mölleihin, kokeisiin ja treeneihin aina ihanalla asenteella ja kanssatreenaajat eivät ole ikinä kyseenalaistaneet lajivalintaamme, vaikka se on terrierin kanssa hivenen erikoinen. Meillä ei ikinä ole ollut tylsää sillä, vaikka tokoliikkeet näyttävät kokonaisuuksina hyvin simppeleiltä niihin kuuluu niin monia vaiheita ja ainakin tuhat opetusmetodia, että jos kukaan ikinä sanoo, että toko on yksinkertaista ja tylsää niin ollaan menty pahasti vikaan tai sitten työkalut ovat olleet lajia aloitettaessa väärät.  Toki tokosta saa tylsän ja ikävän lajin jos sellaisen asenteen ottaa. Mistä tahansa lajista saa. Mutta silloin vika on ohjaajassa eikä suinkaan lajissa.

Kaikki omistajat eivät ole luotuja toko-ohjaajiksi eikä kaikkia koiria ole luotu tokokoiriksi. Jokaisesta ohjaajsta ja jokaisesta koirasta kuitenkin saa tokon harrastajan jos siihen itse pyrkii ja tekee töitä unelmansa eteen. Ja älkää turhaan sanoko etten harrasta mitään tavoitteellisesti. Tavoitelkaa, pyrkikää, yrittäkää mutta pitäkää samalla hauskaa. Ei tavoitteellisesti harrastaminen tarkoita sitä, että veri suussa treenataan, joka päivä ja molemmat ovat liian stressaantuneita edes nauttimaan. Se tarkoittaa sitä, että edetään molempien ehdoilla ja pidetään yhdessä hauskaa mutta edistytään samalla. Joko pienin hiirenaskelin tai sitten suurin harppauksin! Tsemppiä tokoiluun ja nyt toivoisin kommentteja ja keskustelua. Onko toko teidän mielestä tosikkoa? (Ja suuri anteeksipyyntö siitä, että bordercollie esiintyy vertauskuvana. Se on vaan niin yleinen rotu tokopiireissä, että siihen on helppo verrata.)



Ekoissa kokeissa rotukirjo oli yllättävän laaja. Kisaamassa oli mm. westiet, eukku, bokseri, japsi jne.


maanantai 23. joulukuuta 2013

Hyvää Joulua!

Tässä on pikku neidistä tonttukuva, joka on otettu viime vuonna. Meillä ei ainakaan ole täällä ollenkaan lunta joten jouluisen kuvan ottaminen olisi ollut vaikeaa... Toivotamme kuitenkin Glorian kanssa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille blogin lukijoille ja muillekkin!;)

maanantai 16. joulukuuta 2013

Dear Santa...


Monet ovat jo koonneet omat lahjalistansa koirille. Päätin tehdä saman mutta tämä onkin vähän erilainen. Luulen, että melkein 100% koirista ei oikeasti toivo lahjaksi uusia hihnoja, pantoja, pukuja, leluja... Siksi kokosinkin tähän monenlaisia lahjaideoita joita koirasi varmasti arvostaa enemmän, kuin uutta bling bling talutinta. Näihin toiveisiin et tarvitse suurta kilisevää kolikkopussia. Nämä lahjat tulee suoraan sydämestä!<3


Pitkä talviretki lähimetsään:
Kerää reppuun lämmintä kaakaota, sekä koiralle luunpätkä. Kävelkää yhdessä pitkä lenkki metsäpoluilla. Varaa riittävästi aikaa ettei kotiin tarvitse kiirehtiä Nauttikaa yhdessä lumesta ja luonnosta!:) Tämä olisi varmaan Glorian lemppari ja paljastankin, että tämä Glorian toive tulee toteutumaan ensi viikonloppuna.


Pieni hoitotuokio:
Viettäkää yhdessä vartin mittainen hoitotuokio. Tehkää jotain mistä koirasi nauttii. Kampaile, silittele, hiero tai venyttele koiruutta rauhallisessa ympäristössä ja nauttikaa kiireettömästä olostanne. Taustalle voi laittaa rauhallista musiikkia jos ei koiran niin ainakin omaksi iloksi.


Remuten koiraporukassa:
Sovi treffit tutun koiraporukan kanssa ja viekää koirat yhdessä leikkimään. Koirat saavat remuta yhdessä ja saat itse juttuseuraa. Ota lenkille vain koiria joiden kanssa tiedät koirasi tulevan juttuun, ettei lenkki stoppaa koirien kärhämöintiin.;)




Älykön unelma:
Mieti joku sopivan haastava temppu, jonka opetteluun käytätte kunnolla aikaa. Harjoitelkaa pieniä hetkiä pitkin päivää ja ottakaa temppu lopuksi videolle. Lopulta tempun voi laittaa, vaikka omaan blogiin ja haastaa lukijat opettamaan saman!




Herkkusuun toivelahja:
Tähän tarvitset jo muutaman euron tai jos lukijoista barffaajia löytyy niin ei tarvitse, kuin kaivella pakastinta. Eli lykkää pötkö/laatikollinen lihaa pellille ja levittele se ohueksi levyksi. Laita uuniin ja paista n. 20 min keskitasolla 150*C.( Tämä aste ja aika on arvio. Itse käyn tarkkailemassa kypsyyttä paiston ajan.) Pilko ja pakasta. Lihan sekaan voi myös lisätä kananmunia, pellavansiemeniä tai jotain muuta lihaa. Nämä namit ovat ainakin täysin lisäaineettomia ja myös rahapussi pääsee halvemmalla.



Superleikkijän rakkaus:
Netistä löytyy monenlaista ohjetta lelujen valmistukseen itse. Mm. narupallo, vetolelu (matonkuteista), jotkin aktivointilelut tms. ovat mahdollisia valmistaa itse. Näistä osoitteista löydätte ohjeita lelujen tekoon itse.
http://hurttateam.blogspot.fi/  (narupallo)
http://handmade-eva.blogspot.fi/2012/04/itsetehtyja-puuhaleluja-koirille.html  (vetolelu ja puuhalelu)
http://tiuhtijalabukat.blogspot.fi/2012/08/narulelu.html  (narulelu)

Mikä olisi teidän omien koiruuksien lemppari lahja?

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

I need some sleep...

Kolmannen jakson päätös ottaa kovemmalle, kuin yksikään aikaisempi jakso... Kolme kieltä + psyka ja hissa. Olen ahkeronut ruotsin itsenäistentehtävien parissa, kirjoittanut jos jonkin moista luentopäiväkirjaa ja  itsehavainnointia sekä treenannut ihan liikaa sanakokeisiin. Tuleva koeviikko ei helpota kiirettä yhtään. Onneksi tuleva loma häämöttää jo parin viikon päästä!

Glorian kanssa aika on jäänyt vähälle mutta sunnuntai on nykyään meidän vakkari treenipäivä. Pari viikkoa sitten oltiin ryhmätreeneissä, joihin otetaan suunta myös tämän viikon loppuna. Gloria saa upeaa häiriötä, sillä treeneissä oli viimeksikin jos jonkinlaista koiraa, rotikasta pieniin pörröturkkeihin. Gloria saattaa päästä myös avuksi treenioperaatioon mutta siitä lisää myöhemmin jos tosiaan päästään häiriökoiraksi.:) Annikan ja Nellin kanssa käväistiin myös kentällä kokeilemassa rallytokoilua, kun siitä on monessa blogissa ollut lähiaikoina juttua. Jos kaikki muutkin niin miksei mekin? Hauskaa ainakin oli, vaikka oikea oppisesti me ei kylttejä taidettu suorittaa.:D Ehkäpä tätäkin lajia voisi kokeilla useammin, kuin pari kertaa vuodessa... Katselin hieman rallytoko kokeita ja mietin, että voisi olla hauska käydä vähintään mölleissä kokeilemassa. Täällä ei niitä möllejä kuitenkaan turhan usein ole, joten tämä voisikin olla hyvä tekosyy lähteä pienelle reissulle jonnekkin päin suomea keväällä.;)














Viime viikonloppuna hoidettiin kaverin kanssa hurmaavaa labradorinnoutajaa. Viikonloppuun kuului mm. nukkumisongelmia (hoidokkimme osasi kuorsaamisen taidon), odottelua kylmässä pakkasilmassa (välillä oli kerrassaan pakko kieriskellä ja jäädä makoilemaan lumikasaan), ruokavarkauksia (Mitäs jätin ruokalaatikon kannen raolleen?) sekä ihanaa yhdessä oloa maailman kultaisimman labbis herran kanssa. Käytiin monta kertaa lenkillä sekä ihan vaan oltiin seurana ja rapsuteltiin paljon. Herra oli onnensa kukkuloilla, vaikka tietysti ikävä omaa mammaa vaivasi.

Ja nyt lukiat, olisin kiinnostunut kuulemaan postausehdotuksia ihan maan ja taivaan väliltä. Postaukset on lähinnä liittynyt  meidän arkeen, joten jos jonkinlaiselle tietylle postaukselle on toivetta niin olisin kiitollinen ehdotuksista. Esim. Jonkun tempun opetus videolla, laji kokeilu, koulutus, hoito, ruokinta tms. Siis ihan mistä vaan.