tiistai 19. helmikuuta 2013

Westien turkinhoito!


Juuri trimmattuna, pää pallerona!<3

Tällaisen ajattelin teille nyt kirjoittaa, jos jotakuta kiinnostaa miten westien turkkia hoidetaan ja kuinka paljon se teettää töitä.

Westien turkki on siis kaksinkertainen. Päällä on karkea ja suora peitinkarva ja alla pehmeää pohjavillaa. Turkin laatu saattaa kuitenkin vaihdella eri yksilöillä. Trimmauksella pystytään hyvin paljon vaikuttamaan westien turkiin, mutta karvanlaatu on peritty joten esim. perimältä pehmeää turkkia ei pystytä trimmaamalla muuttamaan. Toisilla westieillä saattaa karvan karkeaksi muuttuminen ottaa aikansa ja silloin täytyy jatkaa vain ahkerasti turkin nyppimistä eikä antaa periksi saksien houkutukselle. Ennen westien hankintaa tulee miettiä tarkaan löytyykö lähistöltä asiansa osaava trimmaaja sekä onko mahdollisuus maksaa trimmauksesta joka kerta n.50-60e. Itsekin trimmaamisen voi opetella, mutta tällöin kannattaa ottaa selvää lähistöllä järjestettävistä trimmauskursseista tai trimmaajasta joka voi neuvoa alkuun. Nyppiminen ei näet heti käykään niin helposti.

Näyttelyssä 2012
Edellisestä trimmista n. 3kk
Westie tulisi nyppiä säännöllisesti n.2-3kk välein. Turkin kasvussa saattaa kuitenkin olla suuriakin eroja joillakin saattaa karva kasvaa huisin nopsaan, kun taas joillakin saa mennä monta kuukautta ennen kuin turkki tarvitsee nyppiä uudelleen.  Trimmauksessa poistetaan nyppimällä pisin karkea karvakerros ja oikea-aikaisesti suoritetusta trimmauksesta jää jäljelle eri kasvuvaiheissa olevaa karkeaa peitinkarvaa. Nyppiminen ei satu koiraan, jos koira on trimmiin tullessa takuton. Kun turkki trimmataan säännöllisesti saa itselleen kauniin ja rodunomaiselta näyttävän wesselin jonka iho hengittää ja voi hyvin!

Usein kysytään miksi westien karva tulee nyppiä, jos westien tulee kotikoiraksi eikä sen kanssa käydä näyttelyissä. Vastaus on se että koneella ajeltaessa turkki kyllä lyhenee, mutta iho ei pääse kunnolla hengittämään. Myös karvalle tyypillinen karkeus katoaa ajelun myötä ja turkki ei enää hylji likaa ja vettä. Se myös takkuuntuu helpommin ja on tällöin haastavampi hoitoinen. Pehmeä karva ei ole ryhdikäs ja westie kadottaa suuren osan terrierin ilmeestään. Jo muutaman ajelu/leikkuu kerran jälkeen saattaa turkkia olla hyvin vaikea ellei mahdoton pelastaa. Hyvin usein alkavat omistajat jo muutaman ajelu kerran jälkeen katua vakavasti päätöstään, sillä vaikka trimmaus on helpompaa ajelemalla, tulee tilalle hyvin paljon lisääntynyt pesemisen ja kampaamisen tarve kun pehmeä ja valkoinen karva suorastaan imee lian itseensä.

Westien trimmaus suoritetaan pöydällä joten pentu tulee jo nuorena totuttaa käsittelyyn ja pöydällä seisomiseen. Trimmaaja kannattaa etsiä jo ennen pennun kotiin saapumista, jotta on varmaa että läheltä löytyy luotettava ja taitava trimmaaja, joka varmasti osaa asiansa. Totuttelu hetket kannattaa pitää lyhyinä ja kehua koiraa paljon hyvästä käytöksestä. Pennulle ei kuitenkaan tule antaa periksi kippuroinneille vaan jatkaa kärsivällisesti totuttelua näin saa itselleen trimmissä hyvin käyttäytyvän terrierin, joka ei tarvitse kuonokoppaa nyppimisen ajaksi...

Glorialla oli meille tullessaan leikattu karva, joka oli luultavasti ajeltu kerran tai pari. Turkki oli pehmennyt ja oli hyvin vähällä että se saatiin pelastettua. Olen siis itse nähnyt miten paljon vaikeampi tällaista turkkia on hoitaa. Kesällä Gloria täytyi pestä melkein kahden viikon välein ja lika oikein imeytyi turkkiin. Gloria ei näyttänyt ollenkaan westieltä vaan pikemmin joltain pitkäkarvaiselta seurakoiralta. Turkkia täytyi myös takkuuntumisen takia olla koko ajan kampaamassa ja suorimassa että se pysyi takuttomana.  Osaavan trimmaajan avulla turkki saatiin pelastettua ja nykyään kampaan sen  n.2vk välein ja pesen muutamia kertoja vuodessa sekä ennen näyttelyitä. Turkki pysyy nättinä ja Gloria näyttää ryhdikkäältä westieltä!;)

Tullessaan 2011
Muutaman kerran oikeaoppisesti trimmattu.






















Tullessaan 2011
Oikein trimmattuna


3 kommenttia:

  1. Vaikka en itse niin välitä terriereistä niin silti tätä blogia on mielenkiintoista lukea! Tykkään, jään lukiaksi :) afgaaneilla on vähän sama tuon nypittävän 'satula' osan kanssa :'D


    http://ninojanana.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. http://kanipostia.blogspot.fi/2013/02/haaste.html teille on haaste!

    VastaaPoista
  3. Nea Pekkola// Kiitos, positiivista palautetta on aina ihana saada. Uudet lukiatkin aina tervetulleita.:)

    Kani Postia// Kiitos haasteesta. Olipa hyvät kysymykset, ehdottomasti tulen toteuttamaan sitten kun ehdin.

    VastaaPoista