torstai 14. toukokuuta 2015

DIY- namipussi näyttelyyn


Innostuin eilen illalla pitkästä aikaa ompelemisesta ja koko ilta vierähtikin sitten ompelukoneen äärellä. Olisin halunnut tilailla heti antassusta paracordia muutamaan hihnaan ja kivoja nauhoja uusiin pantoihin jne. Tulin  sitten kuitenkin ajatelleeksi kaikkia niitä pantoja, jotka lojuvat käyttämättömänä kopassa ja vaihdoinkin suunnitelmaa. Meiltä on pitkään puuttunut siisti namipussi näyttelyyn. Treeneissä käytän aina treeniliiviä tai vyölaukkua, mutta vyölaukku jakun päällä näyttää hivenen kiintoisalta yhdistelmältä. Siispä tuumasta toimeen!

Pussukkaan tarvitsin siis kahta kangasta. Päällyskankaan, jonka kannattaa olla hieman kestävämpää kangasta ja vuorikankaan, joka voi olla ohuempaa, mutta mielellään jotain, joka ei imaise itseensä kaikkea likaa. Itse käytin kirppikseltä löytyneitä jämäkankaita ja vuoreksi hyödynsin vanhan kulahtaneen T-paidan, joka nyt ei ole kovin likaa hylkivä, mutta ajaa asiansa. Kaavat leikkasin tavallisesta pahvista. Itselläni ei ollut mitään valmista kaavaa, vaan lähdin liikenteeseen kokeilumielellä ja pienen viilauksen jälkeen sain mieleiseni kaavat leikattua. Pussin pohja koostuu siis pyöreästä palasta ja pussin "reunat" on tehty yhdestä suorakaiteen muotoisesta palasta, joka on lopussa kiristetty nyörillä. Kankaiden ja kaavojen lisäksi tarvitsin narua, "stopparin" (jolla narun voi kiristää) ja kiinnitykseen jonkinlaisen koukun. Ompeluvaiheessa tarvitaan tietysti nuppineuloja ja ompelukonetta


Kun mieleiseni kaavat oli leikattu kävin kankaan kimppuun ja leikkasin siitä kaavoja täsmäävät palat. Lisäsin kaavoihin n. 1cm saumavarat. Ompelujärjestyksessä olisi luultavasti ollut viilaamista, mutta kiinnitin aluksi pussin pohjaympyrät (päällys ja aluskankaan) toisiinsa. Tämän jälkeen ompelin narulle kulkutien päällyskankaan yläosaan ja yhdistin jälleen päällys-  ja aluskankaat toisiinsa. Tässä vaiheessa minulla oli siis kaksi osaa, suorakaiteen muotoinen osa ja pohjaympyrä. Tässä vaiheessa kiinnitin pohjan nuppineuloilla reunoihin ja yritin olla tarkkana, että kääntäessäni pussin oikeinpäin ovat molemmat pohja ja reunat samoin päin. Sitten ompelin reunan yhtenäiseksi ympyräksi ja lopuksi ompelin pohjaympyrän ja reunat yhteen. Sitten kuljetin narun hakaneulan avulla pussin aukossa olevaan kulkutiehen ja viimeistelin pussin pinkillä stopparilla.

Tässä vaiheessa haluaisin lukijoilta palauteeta. Oliko ohjeistus ollenkaan selkeä? Pystyisitkö tekemään namipussin näillä ohjeilla kotona vai kaipaako ohje tarkennusta? Kiinnostavatko DIY-postaukset ja haluaisitteko niitä jatkossa lisää?

2 kommenttia:

  1. DIY-postauksissa kannattaa käyttää kuvia tekovaiheesta, mikäli vain mahdollista. Ne usein havainnollistavat paljon. Lisäksi ohje kannattaa asetella niin, että työvaiheet ovat mieluiten selkeästi omilla riveillään ja mieluiten vielä numeroituna. Helpottaa kummasti seuraamista :)

    Tämäkin oli kuitenkin hyvä ohje ja tästäkin saa selvää. Pienellä viilauksella saisi kuitenkin vielä helpommin tajuttavan ja selkeämmän seurata. Idea on kyllä tosi huippu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Otan vinkkisi seuraavalla kerralla huomioon. Kiva saada kommenttia, kun usein tällaisia postauksia tehdessä sokeutuu omalle ohjeelleen eikä osaa lukea sitä lukijan näkökulmasta.

      Poista