maanantai 4. marraskuuta 2013

Kontakti kaiken perustana


Tässä vähän aikaa sitten, kun löysin nuo kirjat tuolta laatikon pohjalta ja aloin niitä lueskelemaan iski inspiraatio. Juttelin kaverin kanssa fb:ssä ja yhtäkkiä tajusin, mikä meidän treeneistä on uupunut viimeaikoina.  Kontaktitreenit. Kontaktihan on ainakin omasta mielestäni kaiken koiran kanssa tekemisen perusta. Se, että koira haluaa toimia kanssasi yhteistyössä ja se hakee sinuun mielellään kontaktia. Jos koira ei itsenäisesti hae kontaktia/sillä ei ole työskentely halua niin usein homma ei ole kivaa enää kummallekkaan osapuolelle, kun joutuu hillumaan ja heilumaan saadakseen koiran katsomaan itseään ja keskittymään siihen mitä ollaan tekemässä. Kun yhdessä tekeminen ei enää synnytä paloa kummassakaan tulee tarve miettiä missä mättää.

Me ollaan neitosen kanssa hinkattu viimeaikoina liikkeitä ja niiden osia aivan liikaa... Ennen kokeita varsinkin tuli treenattua paljon ja toko kiintiö tuli täyteen. Tauko tekee siis hyvää molemmille! Nyt tartuin Eva Bodfäldtin kirjaan Tottelevainen koira (kontaktikoulutus). Edellisessä postauksessa on siitä pieni esittely. Kertauksena nyt niille, jotka eivät postausta lukeneet niin kirja käsittelee koiran kontaktin hakemista ja kontaktin parantamista ohjaajan ja koiran välillä. Kirja sisältää myös pieniä helppoja kontaktia parantavia harjoituksia. Päätinkin, että nyt on aika parantaa Glorian ja itseni välistä kontaktia ja palata perusteisiin.

Minulle itselleni on tärkeää, että Gloria hakee minuun kontaktia spontaanisti ja omatoimisesti. Kontaktin hakeminen on Glorialle hyvin vahva toiminto sillä sitä harjoiteltiin jo ArkiTokon ensimmäisellä kurssilla. Halusin kuitenkin, että se myös lähtee aktiivisesti "etsimään" katsettani saadakseen palkkansa eikä ainoastaan ota kontaktia silloin, kun olen kääntyneenä siihen päin. Otimme siis käyttöömme kirjassakin mainitun "Hyrrä" harjoituksen. Harjoituksen ajatus on siis siinä, että koirasta käännytään poispäin ja, kun se aktiivisesti hakee katsettasi se palkataan. Varsin simppeliä ja tehokasta! Heti alussa huomasin, että harjoitus on Glorialle vaikea. Se kyllä tuijotti mutta ei aktiivisesti hakenut paikkaa, vaan istui paikallaan ja tuijotti. Aloin sitten palkkaamaan sen suusta.(Joo kuulostaa ällöttävältä mutta nappulat on kumminki aika steriilejä ;) ) Ja siitä se sitten lähti toimimaan. Pitää kyllä treenailla näitä kontakti hommia enemmänkin.

Kokeilkaahan tekin erilaisia kontaktiharjoituksia. Huomaa kyllä pian, kun koiruus alkaa hakemaan itsenäisestikin kontaktia. Pitäisi muistaa toistaa näitä harjoituksia myös "normien" treenien lomassa ja erilaisissa paikoissa.

Harmittaa hirveästi, kun nyt olisi monia postauksia tulollaan ja inspistä kirjoittaa mutta kun koeviikko... Nytkin pitäisi olla lukemassa englantia mutta minä harjoitan tällaista sijaistoimintaa ja istuskelen koneella.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti