sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Koira mukana vaelluksella



Pyhähäkissä 6.5km
 Nyt, kun päästiin vuodelle 2014 ja kesää kohti taas mennään kovaa vauhtia  niin päätin valaista teitä tiedoilla koiran kanssa vaeltamisesta ja ylipäätään pidemmästä retkeilystä. Omana suunnitelmana on jo pidemmän aikaa ollut lähteä karhunkierrokselle kavereiden ja koirien kanssa. Suunnitelmat ovat kuitenkin, joka vuonna menneet pieleen eikä lähdöstä ole sittenkään tullut mitään. Tänä vuonna pääsemme kuitenkin lähtemään pienelle karhunkierrokselle, joka on yhteensä 12km pitkä ja hyvin vaihtelevaa maastoa. Gloriakin suoriutuu pienestä karhunkierroksesta hyvin, vaikka maasto onkin kivikkoista ja korkeuserot suuria.  Pienen karhunkierroksen vaeltaa päivässä eli esim. ruokinnasta ei tarvitse kantaa niin suurta huolta.

Pidemmälle vaellukselle lähtiessä täytyy aluksi miettiä rehellisesti koiran kuntoa. Jos koira saa arkena liikkua vain parin kilometrin matkoja ja pääsee muuten vain tarpeilleen ulos sen kunnon kohotuksen täytyy olla aika radikaali ennen reissua. Joskus pidemmät kävelyt ja raskaampi maasto saattavat järjestää ikäviä yllätyksiä ja koiran nivelet/muut rakenteet eivät välttämättä kestä raskaampaa rasitusta. Tämän vuoksi koiran kuntoa tulee lähteä kehittämään pikkuhiljaa jo kauan ennen reissua ja tarkkailla sen liikkumista. Jos koiralla on ongelmia nivelissä, se kannattaa jättää kotiin ja tyytyä tällöin vain lyhyempiin päiväreissuihin.

Samalta 5h reissulta
5h vaihtelevassa maastossa










Myös rinkkaan tulee lisää tavaraa koiran lähtiessä mukaan. Sen lisäksi, että huolehdit vaelluksella itsestäsi, sinun täytyy myös pitää huolta karvaisesta kaveristasi. Se tarvitsee nesteytystä, ruokaa, lepoa jne. yhtä paljon kuin sinäkin. Ruokintaa tarvitsee miettiä varsinkin barffaavien koirien omistajien sillä pakasteita ei niin vain kuljetella repussa. Kuivaliha on yksi vaihtoehto ruokintaan vaelluksen aikana tai sitten koiran voi suosiolla vaihtaa nappulalle jo ennen reissua. Myös veden saanti on varsinkin kesällä tärkeää myös koiralle. Jos reitin varrelta ei löydy hyviä luonnonvesiä täytyy myös koiran vedet kantaa mukana, jotta nestetasapaino pysyy kunnossa eikä nestehukka yllätä. 

Ensiaputarvikkeita ei tule unohtaa sillä koira voi teloa itsensä yhtä helposti, kuin kaksijalkainenkin. Eli sidetarpeet, puhdistusaineet, punkkipihdit tms. täytyy pakata mukaan. Yöpyminenkään ei välttämättä hoidu ihan helposti, koska retkeilymajat ovat usein kiellettyjä koirilta. Koira täytyykin opettaa teltassa yöpymiseen jo ennen reissua, koska luonnosta kuuluvat äänet saattavat aiheuttaa levottomuutta koirassa. Ja jos koira on levoton, uskallan väittää ettei kaksijalkainenkaan kovin leppoisaa yötä vietä.;) Usein reiteillä täytyy koira pitää kytkettynä tai välittömässä läheisyydessä niin, että se voidaan mahdollisesti heti kytkeä, kun tarve vaatii. Koiralla tulee siis olla panta tai hyvin istuvat valjaat jotka eivät häiritse sen liikkumista millään tavalla. Remmillä ei niinkään ole väliä mutta itse ottaisin mukaan fleksin ja lyhyen hihnan. Jos ihmisiä on paljon käyttäisin lyhyttä hihnaa mutta jos ympäristössä ei näy ketään laittaisin fleksin, koska koira saa enemmän liikkumis vapautta ja saa liikkua itselleen sopivaa tahtia.

Pitkä reissu takana...
Kuntoa voi kohottaa mm. uimalla...












Lihashuollosta täytyy huolehtia ennen reissua ja reissun jälkeen. Itse käytän Glorian hieronnassa tai fyssarilla ennen reissua, jotta mitään jumeja ei ole ja se liikkuu normaalisti, kun lähdön hetki koittaa. Retkellä täytyy venyttelyistä huolehtia kävely osuuksien jälkeen ennen nukkumista ja aamulla kevyen lämpän jälkeen. Perus venyttelyt varmasti riittävät pitämään koiran vetreänä. Koiran lämmittelystä ja jäähdyttelystä tulee huolehtia myös. Eli  kun aamulla lähdetään niin vedetään aluksi kevyttä vauhtia ja siitä lähdetään pikkuhiljaa reippaampaan vauhtiin. Ja päinvastoin eli loppua kohden aletaan pikkuhiljaa keventämään vauhtia ja rauhoittumaan. 

Monia asioita jotka tulee ottaa huomioon mutta osa on koiran omistajille aikalailla itsestäänselviä asioita. Itse käytin lähdetietona oman pääni lisäksi Luontoon.fi sivustoa. Sieltä löytää paljon tietoa reiteistä ja retkeilystä yleisesti. Hauskoja vaelluksia ja mukavia retkipäiviä nelijalkaisten kanssa!:)

Nelli ja Gloria liikuntapuistossa reippailemassa!:)

4 kommenttia:

  1. Jos joskus seitsemisiin tai helvetinjärven kansallispuistoon tuutte niin me päästäis Maisan kans mukaan :)

    VastaaPoista
  2. Vau, olispa mahtavaa. Hienot maisemat mitä netistä kattelin!;) Täytyy laittaa mietintä myssyyn jos sinne päin eksyttäisiin. Bussi/juna yhteydet oli molempiin paikkoihin hieman huonohkot. Tampereelle pääsee toki bussilla ja siitäkin vähän eteenpäin mutta perille asti en löytänyt yhtään bussia...Pöh, mutta joo olis kyllä kivaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä postauksesta! Meillä on pieni venäjäntoy-pentu, jonka kanssa vasta harjoitellaan pururadoilla pieniä lenkkejä, mutta haaveilen siitä, että koira olisi tulevaisuudessa mukanamme pienillä päiväretkillä ja parin yön kevyillä vaelluksilla. Siksi googlailen jo nyt juttuja nimenomaan pienten koirien kanssa vaeltamisesta. Itse olemme vaeltajina ennen kaikkea nautiskelijoita eli emme laske kilometrejä ja etenemme rauhassa ja siksi olen miettinyt, että rakas pikkukoiramme varmasti pärjäisi matkassamme kunhan vielä aikuistuu ja kasvaa hieman. :)

    VastaaPoista
  4. Olen myös lähdössä yhden yön hiihtovaellukselle vähän yli puolivuotiaan koirani kanssa. Olen itse vasta 15v. mutta olen vaeltanut monesti ennenkin mutta en ikinä koirani kanssa kahdestaan. Odotan innolla!

    VastaaPoista