torstai 10. tammikuuta 2013

Barffaus, ekologinen vaihtoehto?

http://www.animalia.fi/animalia-toimii/kampanjat
Barffaus yleistyy koirien keskuudessa koko ajan ja jos yhtään tarkemmin ajattelee niin tehotuotetunlihan kysyntä kasvaa sitä mukaa jatkuvasti. Itse olen aloittelemassa pescovegetaarista ruokavaliota heti kun se mahdollistuu joten barffauksen yleistyminen  mietityttää. Olen itse valmis luopumaan tehotuotetusta ja muustakin lihasta, mutta miten tämä sitten onnistuu koiran kanssa, koiraa kun ei voi kasvisruokavaliolle tuosta vaan heittää...

Nyt Glorian allergioiden takia olen miettinyt asiaa yhä enemmän. Barffaavien koirien perusruokavalioon kuuluvat yleensä juuri kaikista tehotuotetuimmat eläimet eli nauta, sika ja broileri. Niitä kun saa melkein jokaisesta barffikaupasta/liha-autolta ja ne ovat kaiken lisäksi erikoisia lajikumppaneitaan halvempia. Tähän asti olen katsellut asiaa läpi sormien ja ajatellut että ei sillä niin kovin suuri merkitys luonnolle ole. Mutta onhan sillä ja eläimille myös. En halua tukea tuotantoeläinten huonoja oloja olemalla tietämätön mistä lihat ovat peräisin, onko eläimillä huonot oltavat jne.  Nyt G:n allergioiden myötä olen herännyt ajattelemaan ettei se barffaaminen pelkillä tehotuotantolihoilla olekaan se ainoa vaihtoehto. Jos vain halua löytyy tarpeeksi on mahdollista tehdä barffista edes hiukan ekologisempaa.

Aloin miettimään erilaisia vaihtoehtoja naudalle, sialle ja broilerille ja niitähän alkoi löytymään vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi riistan liha on ekologisempaa ja sitä myös yleensä löytyy suhteellisen helposti, varsinkin metsästyskausina. Mm. hirvi, poro, peura jne. Niiden lisäksi hevonen, ankka ja hanhi ovat suhteellisen mukiin meneviä vaihtoehtoja tehotuotantolihalle. Tietysti on jonkinverran vaikeampaa alkaa hankkimaan näitä erikoisempia lihoja, sillä niitä ei jokaiselta liha-autolta löydykkään. Kokemuksesta kuitenkin kerron että niitä löytyy kun jaksaa etsiä. Kannattaa tutustua metsästäjiin ja etsiä ahkerasti tietoa barffiliikkeistä ja niiden toimituksista. Meille sattui onnenpotku kun heinolassa sijaitseva barffiliike kykeni toimittamaan lihaa meille tänne Keski-suomeen ja kaveriltani sain ison pussillisen hirveluita. Tästä lähti meidän astetta ekologisempi barffi, tietysti pientähän tämä vielä on mutta hyvä alku.

Pakastimen viemää sähköä olen myös miettinyt ja lihapakkausten muovitusta. Aikamoisen turhaa minusta muovittaa nämä pienet pötköt, mutta minkäs teet kun kaikkien pakastimeen ei mahdu sellaista jättimäistä kimpaletta lihaa. Barffialan yrittäjät voisivat mielestäni keksiä vaihtoehtoja muoville tai edes alkaa tekemään pakkausmuovit kierrätysmuovista. Jotakin tämäntapaista. Pakastimen käytössä mietin että talven pakkasia voisi käyttää hyödyksi ja tökätä lihat ulos pakkaseen. Saman asianhan se ajaisi.

Muutamia pieniä vinkkejä:
  1. Suosi riistan/muiden ei tehotuotettujen eläinten lihoja ja luita.
  2. Ota selvää lihan alkuperästä, ottaako kauppian vastuun lihojensa alkuperästä?          
  3. Suosi luomua.
  4. Jos asioit usein tietyssä liikkeessä, älä ota jokaisella kerralla uutta muovipussia.
  5. Jos sinun on mahdollista saada lihoja ilman muovituksia niin aina parempi.
  6.Kasvisoseiden tekoon voisi käyttää lähellä tuotettuja tai oman maan vihanneksia.

Onko teillä lukioilla muita vinkkejä ekologisempaan koiran ruokintaan tai muuten vain ekologiseen koiran omistamiseen?:)

4 kommenttia:

  1. http://www.musch.fi/ << Tuolla kerrotaan Musch raakaruokien alkuperästä jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Eikös kuitenkin esim. monet hanhenkasvattajat harrasta pakkosyöttöä joka on suoranaista kidutusta?

    Itsekkin aion jossain vaiheessa alkaa kasvissyöjäksi eettisistä syistä, mutta ajatus jäi kokeiluasteelle. Mutta mikäli sinä siihen pystyt niin hieno homma :) Itselle se oli liian hankalaa.

    Mitä luomuun tulee, niin siinäkin kannattaa olla tarkkana, monet tuotteet jotka on ilmoitettu luomuksi, niin eivät välttämättä sitä valitettavasti ole. Esim. tiedän esimerkkejä että häkkikananmunia ja luomukananmunia on otettu samasta paikasta ja lyöty vain erilaisiin rasioihin. Olen kuullut paljon muutakin tämäntapaista ja se vei vähän pohjaa omalta innostukseltani.

    Olen silti sydämestäni eläinten puolestapuhuja ja toivoisin jotenkin voivani vaikuttaa tuotantoeläinten huonoon kohteluun. Pienillä valinnoilla siihen pystyy ja hienoa oli kuulla noista sinunkin ajatuksista :)

    VastaaPoista
  3. Kata/ Kiitos, käynpä lukasemassa.

    Eeva/ Voi olla, hanhen kasvattajiin en ole perehtynyt, ainoastaan näiden kaikista puhutuimpien tuotantoeläinten kasvatukseen ja teurastukseen.

    Kasvissyönti on itseasiassa alkanut jo mukiin menevästi pienillä ruoka kokeiluilla ja uskonpa että jos en ihan täysin rajoitetulle vedä ja yritän koostaa ravinnon oikein niin hyvin onnistuu jatkossakin!;)

    En ole kuullutkaan että joitain tuotteita ilmoitettaisiin luomuksi vaikka eivät sitä olisi. Eikös sitä kuitenkin valvota aika tarkasti? Inohttava homma niille jotka oikeasti haluaisivat valita eläimille paremmat olot valitsemalla luomua... Itsellä jotenkin niin syvällä tuo luonnon- ja eläintensuojelu että haluaa yrittää tehdä mahdollisimman paljon oikeita valintoja ja vaikuttaa pienilläkin asioilla niiden kohteluun ja toivottavasti monet ajattelisivat samoin.:)

    VastaaPoista
  4. Toki barffauskaan ei näiden tehotuotettujen eläinten takia ole mitenkään ekologista, mutta mielestäni ekologisempaa kuin nappulat joiden aineisosien alkuperä maasta tai laadusta ole tietoa. Olisi ihanteellista vaihtaa juuri nuo tehotuotettut lihat pois ruokavaliosta koiralta. Se ei vain aina ole niin yksinkertaista :/ siksi me suositaankin mahdollisimman paljon riistaa koska sen hankkiminen on meille helppoa. Uskon kuitenkin että jokainen voi pienillä asioilla tehdä oman koiran ruokinnasta ekologisempaa esim. poistamalla yhden tehotuotetun lihan koiran ruokavaliosta ja korvaamalla sen jollakin muulla ei niin tehotuotetulla lihalla :-)

    VastaaPoista