perjantai 26. lokakuuta 2012

Eliminaatiodietti

Mainitsin muistaakseni parissa edellisessä postauksessa että Glorian kanssa on nyt aloitettu eliminaatiodietti. Päätin kertoa mitä se meinaa meillä ja mitä neiti syö dietin aikana... Näin aluksi kuitenkin pienet kertomukset G:n oirehdinnasta jne. että tiedätte mistä on lähdetty liikkeelle.

Siispä vuosi sitten Gloria muutti meille heinäkuussa. Edellinen omistaja kertoi koiran olevan allerginen vehnälle ja antoi siihen tarkoitetut lääkkeet. Siirsimme Glorian jo parin ensimmäisen kuukauden jälkeen Barfille ja vehnää se ei saanut missään vaiheessa eikä missään muodossa. Oirehdinnat alkoivat syksyllä 2011, tassuihin tuli hiivatulehdus johon saimme lääkkeet eläinlääkäristä. Hiiva meni ohi lääkkeillä, mutta huomasin jo parin kuukauden päästä tassujen olevan jälleen erityisen punaiset. Ajattelin sen kuitenkin johtuvan jostakin muusta, mutta nyt viisastuneempana se oli luultavasti myös hiiva oirehdintaa. Noo aika kului ja Gloria nuoleskeli yhä tassujaan, pesimme niitä välillä hiivashampoolla jonka oli tarkoitus ajaa hiivaa pois. No ostin sitten Relaxantin tassusuihkeenkin jota tönjättiin tassuihin, ei auttanut. Keväällä vietiin koira taas eläinlääkäriin ja taas hiivaa. Tällä kertaa se oli levinnyt tassuihin, nivusiin, takapuoleen ja luultavasti sitä löytyi myös suupielistä/parrasta. Eläinlääkäri kertoi muutamia hoitokeinoja ja antoi jälleen uudet lääkkeet meille. Yhtenä hoitokeinoista oli eliminaatiodietti joka auttaa ongelmiin jos oireet johtuvat ruoasta. Tietysti jos allergia on oirehdintaa ulkoisista allergeeneista (siitepölyt jne.) eliminaatio ei auta. Alla kuvat, toinen otettu viime talvena (naama kuva) siinä näkyy hieman punaisuutta eikä välttämättä viittaa punaisuus heti allergiaan mutta meillä siihen sis. paljon suun/leuan rapsutusta joten sielläkin varmaan hiivaa... Tassu kuva on viime kuulta, siinä tassut eivät ole pahimmillaan mutta reunoilla näkyy pikkuisen punaista karvaa...
Tässä näkyy vähän punaa parrassa...
Viime kuussa otettu kuva, punaista näkyy...










Eli vuosi on yhteensä allergioiden kanssa kamppailtu. Ei kivaa hommaa voin kertoa. No mutta eliminaatiodiettiä siis päätimme kokeilla ensimmäisenä. Tilasimme 12kg hevosenlihaa vauhtiraksulta, alunperin hirveä mutta sitä ei ollut saatavilla joten piti tyytyä hevoseen... Entisenä ratsastajana hevosenlihan syöttäminen tuntuu kauhealta mutta voitte lukea edellisen postauksen lopusta pienen pätkän siitä miksi sitä pystyn kumminkin syöttämään. Eläinlääkäri siis antoi ohjeet diettiin ja siitä se lähti.

Perustana meillä on hevosenliha, lisäksi meillä on kuituna hirssi ja lisäravinteina nutrolinöljy (rasvahapot) sekä kalkvita (vitamiinit ja hivenaineet). Hevosta menee n. 3/4 ja hirssiä 1/4. Suosituksena sanottiin tietysti ell. että syöttää juuri toisinpäin nuo suhteet, mutta Gloria on tottunut liha painotteiseen ruokaan ja minusta koiran pää ravinnon kuuluu painottua lihalle. Lisänä menee joka päivä nutrolin ja n.4krt. viikossa saa kalkvita lisäravinteen. Joskus eliminaatiodietti painottuu ainoastaan yhteen raaka-aineeseen, mutta meillä on nyt yksi lähde kuitua ja yksi lihaa. Raaka-aineiden täytyy olla sellaiset joita koira ei ennen ole syönyt eli meillä nyt nuo heppa ja hirssi.

Puuroa...









Koulutukseen tein itse palkkapaloja lihasta. Paistoin/kuivatin uunissa pieniä nokareita lihaa. Pellille siis makupalan kokoisia paloja ja sitten uuni 50C ja sitten antaa olla kunnes palkat kypsiä/kuivia. Itse pidin liian vähän aikaa, mutta kyllä koissu tykkäsi kun oli itse tehtyjä ja täyslihaa!:) Näillä sitten onnistuu siis koulutus! Toivottavasti allergiat hellittää, sillä ei mitään maailman helponta hommaa kun keität hirsseistä puuron, lihasta paistat palkat ja sitten joudut koko ajan vahtimaan ettet anna edes pientä nokaretta muuta ruokaa. Toivottavasti tämä menee nyt ohi ja päästään pian lisäilemään uusia raaka-aineita ruokavalioon!

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti Glorian allergia alkaa helpottaa! Ärsyttäviä noi allergia jutut! Oon joutunut Vanillan kanssa koko tän vuoden tuskastelemaan allergioiden kanssa...

    VastaaPoista
  2. Itse toivon samaa!;) Ne on todella ärsyttäviä, mutta osasihan niitä odottaa niin tyypillisiä westieille... Onnea teillekkin allergioiden kuriin saamisessa!

    VastaaPoista