torstai 11. lokakuuta 2012

Positiivisuudella eteenpäin

Elikkäs koiran koulutus ei ole ihan yksinkertainen asia. Varsinkin ensimmäistä koiraa hankkivalle voi koulutus olla todella monimutkainen urakka. Päätinpä kirjoittaa nyt sitten hiukan omaa mielipidettäni koiran koulutuksesta ja saa vapaasti kyseenalaistaa ja kysellä. Innoittauduin siis tämän tekstin kirjoittamaan parin vastaantulleen koiran innoituksella joiden omistajien menetelmiä hiukan kyseenalaistan.

Eli ensiksikin koulutus menetelmäni perustuvat hyvin pitkälti positiiviseen vahvistamiseen enkä hyväksy koiran kouluttamisessa minkäälaista koiran lyömistä, huutamista, alistamista... Kyseenalaistan myös pienet luunapit ja jalalla napautukset jotka ovat tarkoitettu havahduttamaan koiran huomio. En myöskään täysin usko johtajuusteoriaan tai mihinkään alistamisiin jne. Koiran ja omistajan yhtesistyön täytyy minusta perustua keskinäiseen luottamukseen ja kunnioitukseen. Toista ei satuteta, mutta toista kunnioitetaan eikä sitä tarvitse näyttää väkivalloin. Koiran täytyy kyllä tietää rajat joiden puitteissa se toimii, mutta näitä voi treenata myös positiivisesti kunhan toimii johdonmukaisesti. Esimerkki epäjohdonmukaisuudesta: Pentuna koira saa käydä moikkaamassa kaikki vastaantulevat koirat ja ihmiset läpi sillä se on niin "söpö". No koira kasvaa ja aikuisena sen pitäisi ymmärtää ohittaa kaikki koirat ja ihmiset siivosti, mutta mistä se koira se tietäisi kun ei sitä sille ole koskaan kerrottu... Pennusta asti koiralla siis pitäisi olla samat rajat kuin aikuisena.

Glorian kanssa olemme käyneet  siis ArkiToko kurssin sekä ArkiToko2. Molemmilla olemme tutustuneet koiran opettamiseen operantilla tavalla. Tämä tarkoittaa siis sitä että koiraa ei houkutella tai ohjata mitenkään vaan siltä odotetaan tietty käytös mitä lähdetään vahvistamaan. Sitä lähdetään sitten muokkaamaan ja pieniäkin edistyksiä vahvistetaan. Kaikki Toko jutut olemme siis opetelleet operantisti. Uskon vahvasti tämän menetelmän toimimiseen sillä olen nähnyt Glorian ja koko ryhmän edistymisen ryhmien aikana. Kontakti esimerkiksi on meillä hyvin vahva sillä lähdimme alusta asti vahvistamaan koiran omaehtoisia kontaktin hakuja. Nämä menetelmät toimivat todistetusti myös arjessa ja tavallisilla kotikoirilla eivätkä pelkästään tokossa!:)


Aina aluksi tulisi miettiä mistä tämä  koiran ongelmakäytös johtuu.(tämän takia en hyväksy mtn. sähköpantoja, sitruunapantoja jne. sillä niillä eliminoidaan ongelma, mutta ei syytä.) Enkä hyväksy myöskään Cesar Millanin koulutus metodeja sillä mitä itse olen jaksoja seuraillut niin Millan ei myöskään ota ongelmasta selvää vaan alkaa hoitaa käytöstä jonka kautta ongelma purkautuu. Lisäksi näihin Millanin metodeihin kuuluvat nämä potkut jotka kuulemma havahduttavat koiran. Minusta potku on potku eli en hyväksy. Juu ja tämä juoksumatto, haloo... Mikähän se lenkkeilyn tarkoitus on? Onko se juosta yhdessä huoneessa jollain kumisella matolla? No ei todellakaan, vaan päästä ulos haistelemaan uusia tuoksuja ja liikkumaan kivassa ympäristössä. Sitten nämä alistamiset sun muut niin ei kiva juttu myöskään. Esim. omistajaa suojelevat koira niin kyllä, tottakai niiden pitää tietää että omistaja hoitaa tilanteen, mutta yleensä taustalla piilee myös arkuus vieraita ihmisiä kohtaan. Tätä lähdetään sitten hoitamaan alistamisella ja näillä tökkäilyillä ym. Koira alistuu, mutta hoituuko epävarmuus, ei. Myönnän että Millan on mennyt parempaan suuntaan koulutuksensa kanssa, mutta en vieläkään ole hänen puolellaan koulutusmetodeissa. Pointti tässä tekstissä oli nyt vähän hukassa, mutta tähtäsin siihen että kaikkia koiria on mahdollista koulutta operantisti ja positiivisesti. Viettäkääpä siis hauskoja ja positiivisia hetkiä koirienne koulutuksen parissa!!






5 kommenttia:

  1. Aivan mahtava postaus! Itsekkään en pidä Millanin koulutus metodeista. En voi sietää niitä ihmisiä, jotka käyttävät koirankoulutuksessa alistamista, huutamista, luunappeja jne.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, tuohon on hyvä pyrkiä. Itse pyrin myös käyttämään pelkkää palkitsemista koulutuksessa. Mutta myönnän että vaikka en huudakkaan, niin Sofille täytyy välillä korottaa äänenpainoa, jotta se tottelee. Sofi on kovin itseppäinen tapaus enkä usko että sitä saisi pelkillä palkinnoilla tottelemaan tietyissä tilanteissa. Esim. jos Sofi ei ensimmäisellä tai toisella kerralla tule pyydettäessä sisälle, niin menen sen hakemaan ja saatan läpsäistä pepulle. Tämän Sofi on jo oppinut ja jos otan askeleenkin ulos hakeakseni sitä, niin se tulee ja tällöin taas kehun sitä kovasti. En usko satuttamiseen missään nimessä, mutta pieni harmiton rangaistus on mielestäni joskus sallittua. Minusta koiralle pitää jotenkin pystyä ilmaisemaan, jos jonkinlainen käytön on epätoivottua. Tätä epätoivottua käytöstä tulee joka tapauksessa joskus eikä tätä voi mielestäni olla huomioimatta. Toki voi yrittää kiinnittää koiran huomio ensin positiivisella tavalla, mutta jos tämä ei onnistu niin itse ainakin kiellän. Minä taas uskon myös johtajuuskoulutukseen. Meillä esim. pyydän Sofia aina istumaan ennen kuin saa ruuan, istumaan ja odottamaan ennen kuin pääsee ovesta ulos, minä menen aina ensin ovesta ulos yms. Pidän myös aina kiinni siitä, että koira ei saa tahtoaan läpi, ennen kuin on totellut käskyä. Näin pidän itseäni johtaja-asemassa koiraan nähden. Sofi myös pentuna murisi pari kertaa parille ihmiselle, tällöin olen alistanut sen maahan ja kertonut samalla ettei tuo ole sallittua. Lisäksi olen myöhemmin lisännyt sosiaalistamisharjoituksia, josta on huomattavasti ollut apua. Pääsääntöisesti olen kuitenkin ehdottomasti positiivisen koulutuksen kannalla. Sofi ja Mila oppii kyllä todella hienosti ruualla palkitsemalla. Millanista olen samaa mieltä kanssasi.

    VastaaPoista
  3. K: Kiitos! Sama juttu en itsekkään voi sietää lyömistä ja huutamista, inhottavaa koiraa kohtaan semmoinen.

    Eeva: Näinpä, westie on kyllä sen verran itsepäinen rotu että välillä pieni äänenkorotus on paikallaan... Periaatteessa olen kyllä joistain asioista samaa mieltä kanssasi esim. Jos pyydän Gloriaa luokse ja se ei tottele niin korotan kyllä vähän ääntä/ärähdän, mutta alan samantien kehumaan ja innostamaan kun se tulee. Ilmaisin ehkä hiukan huonosti tuossa tekstissä uskoni johtajuusteoriaan. Eli uskon kyllä johtajuus teoriaan siinä mielessä että Glorian täytyy odottaa ennen ruoan saantia/oven avausta ja juurin niin että sitä kivaa juttua ei tipu ennen kuin koira tottelee, itse kutsun tätä ehkä kuitenkin enemmänkin koiran hallittavuudeksi kuin johtajuudeksi. Positiivisuuten on hyvä pyrkiä ja yritänkin kehua ja palkita mahdollisimman paljon hyvästä käytöksestä, mutta aina se ei ole mahdollista ja ärrierin kanssa varsinkin saatta mennä hermot monessa tilanteessa!:)

    VastaaPoista
  4. Millanista saa todella väärän kuvan katsomalla vain leikeltyjä jaksoja. Suosittelen lukemaan kaikki kolme kirjaa, ennen, kuin esittää mielipiteensä :)

    VastaaPoista
  5. Allright... oon kyllä miettinyt nuiden kirjojen lainaamista, mutta vielä ei ole tullut luettua. Olen kyllä kuullut että näistä jaksoista on leikelty pois myös raaempia koulutusmetodeita mm.sähköpantaa jne. Ja en hyväksy tällaisilla metodeilla kouluttavaa henkilöä. Niin ja miksiköhän niitä jaksoja sitten näytetään jos niistä saa väärän kuvan??;) En tuomitse täysin mutta suhtaudun syvällä epävarmuudella, juu mutta pitääpä kirjat lukaista niin saa enempi tietoa ko. henkilöstä...

    VastaaPoista