lauantai 7. heinäkuuta 2012

Millainen on onnistunut harjoitus?

Olin eilen laittamassa vanhoja koiramme-lehtiä myyntiin kun bongasin 2008 vuoden lehdestä otsikon nimisen jutun. :) Todella hyvä juttu, jossa hirmu hyviä pointteja ja ohjeita harjoituksiin. Sain oikeen treenikärpäsen kun pitkään on tuntunut että junnataan koulutuksessa paikallaan. Jutussa kerrottiin siis onnistuneen harjoituksen perustat ja se millainen on hyvä treeni. Tässä listassa joitain hyviä pointteja, mistä voi olla apua harjoituksissa.

Harjoitukselle on asetettu selkeä tavoite.
Eli jos kentällä pyöritään turhaan ja sahataan vanhoja liikkeitä ei koirakko edisty yhtään. Kun harjoitukselle on asetettu selkeä tavoite, vaikka ihan pienikin, liike edistyy ja olette yhden askeleen lähempänä päämäärää.

Oikea asenne.
Jos kentälle lähdetään treenaamaan ärtyneenä ja väsyneenä, ohjaaja vaikuttaa omalla mielentilalla myös koiran toimintaan. Pahimmassa tapauksessa ohjaaja voi pilata koko liikkeen tiuskimalla ja äyskimällä koiralle. Kentälle kannattaa lähteä aina hyvällä mielellä, jos on väsynyt mene suosiolla lenkille.

Lopeta ajoissa.
Jokaiselle koiralle sopiva treenin kesto on erilainen. Pienelle pennulle saattaa riittää pari onnistunutta 20s toistoa, kun taas aikuiselle koiralle monta toistoa jotain vaikeampaa liikettä. Treenin aikana kannattaa seurata tarkasti koiran mielentilaa jotta osaa lopettaa ajoissa. Lopeta aina onnistuneeseen suoritukseen.

Pureudu ongelmaan analyyttisesti.
Jos harjoituksessa sinua kohtaa ongelma laita koira autoon/muualle ja mieti miten saat ongelman ratkaistua. Älä sahaa liikettä ja aiheuta vahinkoa jos se menee joka kerta pieleen. Jos et heti keksi ratkaisua mieti niin kauan kun keksit siihen ratkaisun ja olet varma siitä mitä teet.

Keskity koiraasi.
Kun koet harjoittelemisen vaivan, niin tee se kerralla kunnolla. Jos vaadit koiraltasi 100% keskittymistä, anna sama koirallesi. Unohda työ/koulu asiat ja tee täysillä...

Suunnittele.
Suunnittele harjoitus kunnolla. Mitä haluat edistää? Mikä on realistinen tavoite? Mitä teet mahdollisessa ongelmatilanteessa? Minkä asian pitäisi treenin jälkeen olla kunnossa?

Mieti.
Treenin lopuksi mieti, mikä meni hyvin. Mikä meni huonosti? Mitä olisit voinut tehdä toisin? Miten tästä jatketaan? Tarvittaessa aloita treenipäiväkirjan pito. Kirjaa ylös treenit kuukauden ajalta, mitä teitte, missä edistyitte... Tuossa alla Glorian treeni suunnitelma.





Glorian suunnitelma tämän pv. treeniin.
Seuraaminen: Harjoitellaan kontaktin kestoa liikkeen aikana. Palkkio   tulee vaihdellen parin askellen tai kymmenen askeleen jälkeen.

Paikallaolo: Suoritukseen haetaan kestoa. 3x5 jättöä. Kestoa vaihdellaan 10s-30s.

luoksetulo: Harjoitellaan oikeaan kohtaan tuloa. 3x5 toistoa.


Arvio: Seuraaminen meni hyvin. Kontakti veivaa tai tippuu yhä välillä. Lisää treeniä! Kuumuudella ehkä osuutta asiaan.
Paikallaolo on varmaa. Gloria pysyy paikallaan kuin nakutettu. Kestoa voidaan lisätä pikkuhiljaa.
Luoksetulo vähän löysä. Seuraavaksi harjoitellaan nopeaa luoksetuloa. Palkkasin Glorian jalkojen välistä jottei se jää nin kauas. Ei ihan 5 toistoa joka kerta. Koira oli jo väsynyt. Eli tuollaiset oli meidän treenit tänään.


3 kommenttia:

  1. Kätevää! Täytyy itseki kokeilla tällee! :D

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus ja hyviä pointteja :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, kiitos! Kannattaa juu kokeilla näin. Tuli kelpo treenit näiden ohjeiden avulla!:)

    VastaaPoista