lauantai 4. elokuuta 2012

Tee se itse: Verijälki

Tässä tulee nyt postaus verijäljen teosta. Ostettiin tarvittavat tarvikkeet jo pari viikkoa sitten, mutta selviteltiin vielä lupa-asioita joten vasta parin viikon päästä vasta päästään hommiin!:) Tämä tuntuu mukavalta harrastukselta, sillä koirat tykkää ihan varmasti käyttää nenää ja lajia on hyvin helppo harrastaa kotioloissakin.  No mutta nyt siis asiaan...

Tarvikkeet
Verijäljen tekoon tarvitsee ainoastaan verta esim. naudan (saa  ruokakaupoista), sienen, ämpärin, narua, jälkiliinan (jonka virkaa voi toimittaa pitkä naru), pyykkipoikia ja jäljen päähän palkka. Paras palkka jäljen päähän on varmasti riistan luu, mutta muukin käy. Riista tuo kuitenki mukavasti tuntua jäljestykseen ja tuo omaa hajuaan jäljelle.:)
Tarvikkeet eivät vaadi kovin suuria satsauksia omistajalta, osa tarvikkeista löytyy kotoa ja loput löytyvät ruoka- tai eläinkaupoista...
Meidän tarvikkeet eli sieni, verta, narua, ämpäri ja luu



Jäljen tekoon...
Ihan ensimmäiseksi tulee sinun ottaa selville metsänomistajalta lupa-asiat. Eli jäljen tekoon tarvitaan aina lupa. Seuraavaksi suunnitellaan jälki metsään koiran kokemuksen mukaan. Aloittelialle riittää muutaman kymmenenmetrin jälki. Jälki merkitään metsään pyykkipojin jotka on heti jäljen teon jälkeen kerättävä pois metsästä. Aloittelevalle koiralle parasta maastoa on sammaleinen metsämaasto.
Naudanverta

Kun suunnitelma on kunnossa on aika lähteä metsään ilman koiraa. Mukaan tarvitset narua, sienen, ämpärin, hieman vettä ämpärin pohjalle ja tietysti verta sekä pyykkipojat.

Aluksi tulee sieni kastaa veteen sen jälkeen sieni kastetaan laimennettuun vereen. (yksi osa verta ja kahdesta neljään osaan vettä) Sitten potkitaan maahan n.30x30cm kokoinen alue jossa sieni veretetään. (Verta voi lähdössä kaataakin hieman sienen päälle) Jos käytät veretyksessä apuna keppiä jätä se lähtöpaikalle ettei se häiritse koiran suoritusta. Jäljentekiä sitoo narulla verisen sienen vyötärölle ja lähtee tekemään jälkeä. Tärkeintä on että sieni tulee viimeisenä. Jäljelle voi tehdä myös "makauksia" joissa verta on hieman laajemmalla alueella. Loppuun potkitaan uusi 30x30cm alue, joka on jäljen lopetus. Sinne laitetaan koiran palkinto jolle koira saa tehdä mitä itse haluaa eikä aarretta saa ottaa siltä pois. Palkintohan on sen suuri aarre hyvin tehdystä työstä.;) Jälkeä tehdessä kannattaa ottaa huomioon että lopussa jälki ei saa enää jatkua eli pidä huoli ettei verta tartu kenkiisi ja laita lopussa verinen sieni  ämpäriin tai jätä se jäljen loppuun. Jäljen teon jälkeen kannattaa jäljen hajun antaa laskeutua, aloittelialla n.1h on riittävä.

Mars jäljelle
Kun jälki on laskeutunut on aika lähteä kokeilemaan. Koiran kannalta tärkeää on että sillä on hyvät tukevat valjaat ja pitkä liina. Jäljellä koiran tulee saada työskennellä itsenäisesti, mutta omistajan on tärkeää olla valmiina tukemaan  koiraansa tarvittaessa! Joillekkin koirille saattaa jälki olla pelottavakin kokemus eikä jälkeä tulisikaan ajaa pienillä pennuilla. Aikuiselle koiralle sopiva jäljestysväli on n.1-2vk, herkemmällä koiralla harvemminkin!

Lisää tekstiä tulee heti kun ollaan päästy kokeilemaan. Maanantaina saadaan ehkä lupa-asiat kuntoon joten ensi viikolla saatetaan päästä kokeilemaan!:)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti